Redovita zamjena auto filtara za dugovječnost vozila

Automobili koje danas viđamo na cesti su sve napredniji po performansama. Imaju više snage, više opreme, dizajnom su sve atraktivniji. No, bez obzira na to koliko su oni napredni, neke stvari i dalje ostaju iste, a tiču se njihovog održavanja. Kako bi oni što duže radili bez problema, važno je redovito ih servisirati, ali i redovito mijenjati neke potrošne dijelove. Auto filtri spadaju u potrošne stvari koje morate redovito mijenjati.

Proizvođači vozila će vam dati određene smjernice kad bi se koji filtri za auto trebali mijenjati i svakako je preporuka da se pridržavate tih intervala zamjene kako biste vozilu osigurali što dulji vijek trajanja bez problema.

Čemu služe auto filtri

Auto filtri su potrošni dijelovi vozila koji se koriste u raznim sustavima unutar njega i koji omogućuju njihovo optimalno funkcioniranje. Zato je vrlo važno da ih redovito mijenjate jer tako osiguravate da ti sustavi rade na najbolji mogući način.

Neki od filtara za auto koji se moraju redovito mijenjati su filtri:

  • Ulja
  • Kabine
  • Goriva

Redovito mijenjajte filtar ulja

Motorno ulje je jedan od najvažnijih potrošnih materijala za auto jer pomaže u sprječavanju trošenja dijelova motora. Uz njega se preporučuje i da se uvijek mijenja filtar ulja. Riječ je o relativnom jeftinom dijelu, a može vam osigurati bolji protok motornog ulja.

auto filtar ulja redovito mijenjajte
Općenito, većina novijih vozila dizajnirana je za rad na ciklusima od 6000 ili 7500 milja za promjenu ulja (stari ciklus od 3000 milja je mit u smislu novijih vozila). Većina mehaničara slaže se da je pametno zamijeniti auto filtar ulja svaki put kad vozite automobil na promjenu ulja.

Zato kada se mijenjaju auto filtri, svakako redovito mijenjajte i taj jer ćete time sigurno poboljšati protočnost motornog ulja.

Za ugodniji boravak u kabini auta

Kako bi vam bilo ugodnije u kabini auta, važno je da je zrak čist. Zbog toga se koriste posebni filtri za auto, tj. oni za kabinu. Oni filtriraju razne sitnice čestice prašine, nečistoća i slično kako bi osigurali čist zrak u kabini.

Dolaze u raznim oblicima i izrađeni od raznih materijala, no preporuka je da ih redovito mijenjate kako biste si osigurali ugodan boravak u automobilu.

Auto filtri za poboljšanje kvalitete goriva

Gorivo ima važnu ulogu u performansama motora, a auto filtri za gorivo sprječavaju ulazak nečistoća u sustav ubrizgavanja goriva. Čišće gorivo poboljšava sagorijevanje, smanjuje emisije i održava ispravno funkcioniranje motora. 

Zamjena auto filtera goriva korak po korak

Redovita zamjena automobilskog filtra za gorivo održava optimalnu radnu temperaturu i pomaže u sprječavanju potencijalnih problema s gorivom. Kod nekih vozila se nalaze unutar spremnika goriva pa je njihova zamjena nešto kompliciranija, dok se kod nekih vozila nalaze u zasebnom dijelu.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...