Krpelji na psu su mali nametnici i veliki problem

U užurbanom psećem svijetu, gdje svaki korak na šetnji ili istraživanju prirode donosi radost i uzbuđenje, postoji nevidljiva prijetnja koja često izmiče pažnji vlasnicima – krpelji. Ovi sitni paraziti predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik za pse, mogući su nositelji bolesti koje se prenose ugrizima.

Krpelji na psu, često promišljeno skriveni u visokoj travi ili šumskim područjima, mogu brzo postati neželjeni gosti na krznu vašeg ljubimca. Ovaj tekst istražuje složenost tog problema, od njihove opasnosti do strategija zaštite. Kroz razumijevanje ovog nevidljivog neprijatelja, vlasnici mogu prepoznati važnost preventivnih mjera i naučiti kako održavati psa sretnim i zdravim.

Prijenos bolesti i zdravstveni rizici krpelja na psu

Krpelji na psu ne predstavljaju samo estetski problem, već nose i ozbiljne zdravstvene rizike. Ovi paraziti su česti prenositelji bolesti poput Lyme bolesti, babesioze, anaplazmoze. Nakon ugriza, krpelj na psu može unijeti patogene organizme u krvotok psa, izazivajući različite simptome, uključujući: 

  • Groznicu
  • Bolove u mišićima 
  • Oštećenje unutarnjih organa

Stoga je ključno razumjeti opasnosti koje krpelji na psu predstavljaju kako bi vlasnici mogli poduzeti odgovarajuće preventivne mjere i pratiti zdravlje svojih ljubimaca. Vlasnici pasa trebaju biti svjesni geografskih područja s povećanim rizikom od tih nametnika kako bi prilagodili preventivne strategije prema specifičnim uvjetima.

Kako zaštititi psa od ugriza krpelja

Preventiva je ključna u održavanju pasa slobodnih od krpelja. Učinkovitu zaštitu nude različiti proizvodi poput:

  • Repelenata
  • Ogrlica
  • Spot-on tretmana

Redovito pregledavanje psa nakon šetnje ili boravka u prirodi pomaže u ranoj detekciji. Održavanje čistog okoliša, redovito košenje trave i izbjegavanje visokih trava smanjuje rizik od ugriza. 

ogrlice spriječe pričvršćivanje krpelja na psa
Ogrlice će oterati krpelje, pa čak i spriječiti da se krpelji pričvrste, ali moraju biti postavljene dovoljno čvrsto da imaju kontakt s kožom. Mnoge lokalne opcije koje sadrže permetrin (npr. K9 Advantix II, Vectra 3D) će odbiti i spriječiti pričvršćivanje krpelja na psa.

Edukacija vlasnika o pravilnoj primjeni preventivnih mjera ključna je u očuvanju dobrobiti i zdravlja pasa. Važno je napomenuti da, osim klasičnih preventivnih sredstava, postoje i prirodne alternative koje vlasnici mogu istražiti kako bi pronašli najbolji pristup za svoje pse.

Postupanje s ugrizom krpelja

Ako dođe do ugriza, brza reakcija je od suštinske važnosti. Uklanjanje krpelja na psu treba obaviti pažljivo, pincetom, izbjegavajući pritisak na tijelo krpelja. Nakon uklanjanja, područje treba dezinficirati. Pratiti psa na promjene u ponašanju i zdravstvenom stanju važno je u slučaju mogućih komplikacija. Konzultirajte se se veterinarom ako primijetite simptome poput:

  • Umora
  • Gubitka apetita
  • Groznice
Što učiniti kada vaš pas dobije krpeljnu groznicu? Ovo je HITNO! | U ovom videu veterinar raspravlja o tome što je to krpeljna groznica ili babezioza kod pasa, kao i koji su uzroci, klinički znakovi, dijagnoza, metode liječenja i prevencije, tako da možete točno znati na što trebate paziti i što očekivati ​​sljedeći put kada nađete krpelja na psu!

Brza i stručna zdravstvena skrb nakon ugriza ključna je za očuvanje zdravlja psa. Vlasnici trebaju znati da neki psi mogu razviti alergijske reakcije na sline krpelja, što dodatno naglašava važnost praćenja njihove reakcije nakon ugriza.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...