Hladnjak za auto je važan dio sustava

Auto se može promatrati kao jedan veliki, složeni sustav. Sastavljen od mnogobrojnih dijelova, svi ti dijelovi zajedno osiguravaju pravilan rad auta. Neki dijelovi povezani su samo s motorom, kao glavnim dijelom auta, dok su neki drugi povezani s drugim dijelovima. No, sve u svemu, svi ti dijelovi moraju zajedno besprijekorno funkcionirati kako bi auto bio ispravan.

Jedan od vrlo bitnih dijelova je hladnjak za auto. U većini slučajeva nalazi se u prednjem dijelu auta i zadužen je za hlađenje motora i za održavanje njegove normalne radne temperature.

Rad i funkcije hladnjaka za auto

Hladnjak za auto se često među automobilskim entuzijastima spominje kao kiler. Sastoji se od dvije komore (gornje i donje), između kojih se nalaze cijevi s tankim stijenkama koje predstavljaju rashladni blok. Rashladna voda iz motora dolazi do gornje komore pa prolazi kroz rashladni blok prema dolje i tu prenosi toplinu. Nakon toga se iz te donje komore vraća nazad u motor.

Hladnjak za auto se može smatrati zatvorenim sustavom za hlađenje jer se tijekom tog procesa hlađenja, rashladna voda ne gubi. Upravo zato, auto koji kupiti novi, već dolaz s rashladnom tekućinom.

Zamjena hladnjaka za auto

Hladnjak za auto, kao i svi drugi autodijelovi, podložan je kvarovima. Do samog kvara može doći na više načina. Kvar može biti mehanički, ako nešto ošteti hladnjak za auto, primjerice neki kamenčić. No isto tako, do kvara može doći ako koristite rashladnu tekućinu koja se potrošena i nema više dobra svojstva. Zato svakako redovito provjeravajte stanje rashladne tekućine.

Što se tiče same zamjene, hladnjak za auto vam vrlo jednostavno može zamijeniti stručna osoba u servisu. Prvo će se ukloniti stara rashladna tekućina, a nakon toga i stari, istrošeni hladnjak za auto. Nakon što se ugradi novi, prvo će ga napuniti novom rashladnom tekućinom, a onda upaliti motor i pričekati da se motor zagrije do svoje radne temperature kako bi se provjerilo stanje hladnjaka.

Sve u svemu, hladnjak za auto svako zamijenite, ako dođe do kvara. Jer ukoliko budete to odgađali i dugo čekali, može doći do ozbiljnog kvara motora. A popravak će onda biti vrlo skup.

Redovita zamjena auto filtara potrebna je kako biste vozilu osigurali što dulji vijek trajanja bez problema. Čitaj više …

Energija za vaše električne uređaje u autu. Korištenje kabela za punjenje akumulatora iz drugog, napunjenog, poznatijih kao ‘kleme’, najčešći je način da se aktivira ispražnjeni akumulator. Čitaj više …

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...