Energija za vaše električne uređaje u autu

Moderni automobili koji danas izlaze na tržište imaju poboljšane brojne funkcije u odnosu na one prije nekoliko godina. Prije svega, motori su sve snažniji i brzine koje danas mogu razviti nekada su bile nezamislive. Eksterijer se dosta promijenio i poneki modeli izgledaju vrlo atraktivno. Interijer također prati taj napredak te danas neki automobili iznutra izgledaju potpuno nestvarno.

Najčešće se tako može uočiti jako puno prekidača, gumba, lampica. Sve je više elektroničkih uređaja, a da bi oni mogli funkcionirati, potrebna im je energija. A auto akumulator je taj dio za auto koji im je isporučuje.

Brže trošenje auto akumulatora

Auto akumulator ima svoj vijek trajanja. On se ne može baš točno definirati i ovisi o više čimbenika. Neki od razloga njegovog brzog trošenja su:

  • Ostavljen upaljen neki od uređaja koji ga prazne
  • Ekstremni klimatski uvjeti
  • Kvar 

Ova situacija je mnogima poznata. Dolazite ujutro do automobila, pokušavate ga pokrenuti, ali on ne daje znakove života. I onda se sjetite da ste dan ranije zaboravili ugasiti auto radio, ili da ste zaboravili ugasiti svjetla i sl. Ako je uz to akumulator još i nešto slabiji, lako je moguće da se isprazni.

Ekstremni klimatski uvjeti mogu utjecati na brže pražnjenje auto akumulatora. Primjerice, tijekom vrlo hladnih zima ili izrazito vrućih ljeta, akumulator u autu će se brže trošiti. A osim ta dva slučaja, kvar može biti uzrok njegova pražnjenja.

Kapacitet i različiti proizvođači automobilskih akumulatora

Automobilski akumulatori se u trgovinama razlikuju po više karakteristika, a jedna od najbitnijih su njihovi kapaciteti. Mjerna jedinica za kapacitet je Amper-sat. U pravilu, što je kapacitet veći, to je bolje. Naravno, s porastom kapaciteta raste i konačna cijena.

Imajte i na umu da u svoje vozilo ne možete ugraditi baš bilo koji auto akumulator. Oni se razlikuju i u dimenzijama i u obliku pa se prije kupnje svakako dobro savjetovati s prodavačem ili proizvođačem vašeg vozila. A kada ste i saznali koji modeli su vam kompatibilni, vrijeme je da odaberete proizvođača. Postoje oni poznatiji, poput Boscha, Varte i drugih do onih manje poznatih ili gotovo nepoznatih.

S obzirom da akumulator za auto spada u važne dijelove auta, svakako se preporučuje da kupite neki od modela poznatijeg proizvođača, koji se već dokazao u svijete autoelektrike.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...