Ovjes automobila je veoma važan

Kao jedan od glavnih dijelova automobila ističe se ovjes, koji spaja automobil s kotačima. Njegova zadaća je pomicanje kotača u smjeru vrtnje volana, a kako bi umanjio poprečne i uzdužne sile on ih uzima sebi i pretvara potencijalnu i kinetičku energiju u elastične deformacije vozila.

Možda sve ovo zvuči pomalo komplicirano, no ukratko ovjes je zaslužan da vozač može upravljati vozilom, a uz to pruža ugodnost vožnje jer prigušuje sva dinamička opterećenja i vibracije koje proizvodi karoserija. Za što bolju kvalitetu vožnje neophodno je da su kotači postavljeni točno onako kako trebaju biti na ovjesu.

Zbog čega je ovjes bitan?

Ovjes je bitan jer on predstavlja jedan od najbitnijih dijelova automobila. On povezuje automobil s kotačima i omogućava vozaču upravljanje automobilom. Ovisno o automobilu imate propisana točna pravila o ovjesu, a kako bi ovjes trajao što dulje bitno je da umanjite vibracije do kojih dolazi brzim prelaskom preko rupa, vožnjom po bijeloj cesti ili naglim penjanjem na trotoar.

Ovjes je zaslužan da vozač može upravljati vozilom
Ovjes – vilice

Da se javljaju neki problemi s ovjesom možete primijetiti ako on pretjerano vibrira tijekom vožnje ili pak automobil ne može držati pravac. To znači da nešto nije uredu s automobilom, a najčešće je problem u ovjesu. Osim toga, da ovjes ne stoji pravilno je znak i da se gume troše uz krajeve.

Provjera ovjesa

Sami možete pretpostaviti da je ovjes problem prema nekim znakovima koje smo naveli iznad, no ne možete sa sigurnosti utvrditi da je on krivo podešen. Kako biste sa sto postotnom sigurnošću utvrdili da je ovjes nepravilno pozicioniran, morate otići na kontrolu u neku specijaliziranu tvrtku koja se bavi provjerom.

Kako sami provjeriti ovjes automobila?

Ako se tamo utvrdi da je ovjes pravilno postavljen, tada plaćate samo kontrolu, no ukoliko se utvrdi da je neispravan potrebno ga je zamijeniti. Ovjes je moguće kupiti i putem interneta i tako možete uštedjeti nešto novca. Kupovina u online trgovinama je izuzetno jednostavna, nerijetko su cijene znatno bolje od fizičkih prodavaonica, te su  izbor i dostupnost proizvoda puno veći. Nakon što vam ovjes dostave na kućnu adresu, potrebno je da otiđete ka mehaničaru koji će vam ovjes zamijeniti i naplatiti samo rad ruku.

Automobili su danas sastavljeni od brojnih sustava koji svi zajedno rade zajedno kako bi vozačima pružili ugodnu, ali i sigurnu vožnju. Jedan od dijelova auta koji su vrlo važni za ugodnu vožnju su i auto amortizeri.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...