Uživajte u udobnoj vožnji auta uz ispravne amortizere

Automobili su danas sastavljeni od brojnih sustava koji svi zajedno rade zajedno kako bi vozačima pružili ugodnu, ali i sigurnu vožnju. Jedan od dijelova auta koji su vrlo važni za ugodnu vožnju su i auto amortizeri. Pojednostavljeno, oni služe da smanje vibraciju i ublaže prelaske vozila preko raznih neravnina. Isto tako, kada je riječ o automobilima, tada su oni zaslužni i za sprječavanje odvajanja kotača od kolnika. 

Spadaju u dio ovjesa auta i sastoje se od više dijelova (kao što su kućište, klip, cilindar itd.). Vrlo je važno da su ispravni kako biste mogli uživati pri vožnji po neravnim cestama. 

Funkcije amortizera u autu

Amortizeri u autu su zaslužni za više stvari, a kao neke od najvažnijih može se izdvojiti sljedeće:

  • Učinkovitije kočenje
  • Udobniji prelazak preko neravnina
  • Sprječavanje nagiba auta pri kočenju
  • Sprječavanje neravnomjernog trošenja svih guma

Trajnost amortizera najviše ovisi o vašem stilu vožnje, kao i o cestama po kojima često vozite. Ako ne vozite agresivno te ako su ceste po kojima vozite u dobrom stanju, možete očekivati i da ćete prijeći više od 150 000 km što je respektabilna brojka.

Zbog toga se pri vožnji neravnim cestama svakako isplati pokušati što više izbjegavati rupe i neravnine kako bi auto amortizeri što dulje trajali.

Automobilski sistemi ublažavanja

Mnogi će gore nevedene dijelove nazivati i drugim imenom, kao što su automobilski sistemi ublažavanja. To i ne čudi zato što amortizeri će zapravo ublažiti vibracije i udarce koji nastaju pri prelasku vozilom pa raznim neravninama. 

Amortizeri u autu će ublažiti vibracije i udarce
Automobilski sistemi ublažavanja odnosno amortizeri u autu će zapravo ublažiti vibracije i udarce koji nastaju pri prelasku vozilom pa raznim neravninama. 

Što ih više budete pazili, odnosno što više budete izbjegavali velike rupe, oni će vam zasigurno trajati i dugi niz godina, ovisno o tome koliko se često vozite.

Kada vožnja auta postane neudobna

Ako se pitate kada promijeniti automobilske amortizere, nastavite čitati. Naime, prvi znak da su možda dotrajali je sve neudobnija vožnja, čak i kada ne prelazite preko rupa. Isto tako, ako ste primijetili da se produljio put kočenja, to može biti još jedan signal. 

5 načina da prepoznate što su dobri naspram loši amortizeri u autu

Zanosi li vam se auto u zavojima, to može biti još jedan znak kvara ili istrošenosti amortizera na autu. No, osim udobnosti, ovakvi simptomi mogu itekako utjecati na smanjenje sigurnosti prilikom vožnje. Zato se svakako preporučuje što prije posjetiti automehaničara kako bi on detaljno provjerio u čemu je problem i kako bi vas savjetovao koji su vam daljni koraci.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...