Osjećaj prekomjerne količine plina
Nadimanje stomaka je medicinsko stanje koje podrazumijeva osjećaj povećane količine plina u želučano-crijevnom sustavu. Plin je zapravo zrak koji ulazi u organizam na način da se proguta s hranom (posebno kada su ljudi tjeskobni), a do njegovog izbacivanja najčešće dolazi kroz usta, podrigivanjem, dok tek manji dio istog dođe iz želuca do želučano-crijevnog sustava.
Drugi način da se plin stvara u želučano-crijevnom sustavu je bakterijska razgradnja hrane, posebno one bogate plinovima poput grahorica ili kupusnjača.
Sadržaj:
Kako spriječiti nadimanje stomaka
Osim svjesnog gutanja manjih količina zraka tijekom jedenja, postoje i drugi načini koji mogu pomoći kako bi se spriječilo nadimanje stomaka poput:
- izbjegavanja unosa većih količina kruha, tjestenine od bijelog brašna, industrijski prerađene hrane koja je puna šećera, masnoća, soli, prženih i jako začinjenih jela te gaziranih i alkoholnih pića i cigareta
- izbjegavanje preobilnih, neredovitih i prekasnih obroka (ukoliko jedete netom prije spavanja povećavate mogućnost za nadutost stomaka)
- više se krećite jer sjedilački način života uzrokuje zastoj u crijevima
- jedite više prirodnih i cjelovitih namirnica te pijte puno vode i nezaslađenih biljnih čajeva
- konzumirajte fermentirane mliječne proizvode poput kefira i acidofila koji sadrže probiotike koji svojim djelovanjem doprinose uravnoteženoj probavi
- tekućinu konzumirajte 20 do 25 minuta prije obroka ili sat vremena nakon obroka, nikako uz obrok
Čitajte i sljedeći članak: Medigo je broj jedan mjesto za medicinsku njegu
Osim proizvoda, glavna ideja Mediga je kompletna usluga za njegu i skrb o bolesnicima kod kuće, stoga će i svojim stručnim savjetovanjem pomoći u svim stvarima koje vas zanimaju oko brige za bolesnike.
Pažljivo kombinirajte namirnice
Osim prethodno navedenih savjeta, problem nadimanja stomaka može se riješiti i pažljivim kombiniranjem namirnica. Naime, namirnice se svrstavaju u grupe s obzirom na svoje sastojke i način na koji se probavljaju. Prvu grupu tako čine proteini (meso, mlijeko, mliječni proizvodi, riba, jaja, orašasti plodovi), drugu ugljikohidrati (žitarice i njihovi proizvodi, škrobno povrće poput krumpira, kukuruza šećerca). Treću grupu čine salate, povrće bez škroba, korjenasto povrće, sjemenke, začinsko bilje, ulja od orašastih plodova i sjemenki, dok posljednjoj grupi pripada voće koje se najbrže probavlja.
Stručnjaci savjetuju kako se prva i druga skupina namirnica ne bi trebale kombinirati jer ometaju probavu i uzrokuje nadutost trbuha. Zato je bolji izbor kombiniranje prve ili druge skupine s trećom, dok se četvrtka skupina uvijek mora konzumirati sama i to barem pola sata prije ili nakon ostalih grupa.
Bolje spriječiti, nego liječiti
Osim što je nelagodan osjećaj, nadutost stomaka može upozoravati i na neka ozbiljnija medicinska stanja poput pomanjkanja enzima potrebnih za probavljanje laktoze i fruktoze, celijakiju, poremećaj rada jetre i žuči, simptom upalnih bolesti crijeva. Savjetuje se da kod dužeg trajanja bilo kojeg poremećaja potražite liječničku pomoć kako bi se na vrijeme otkrili mogući veći zdravstveni problemi.
Pročitajte sljedeći članak: CBD kao sigurna aktivna tvar
Kada je riječ o kanabisu i njegovoj upotrebi u liječenju ili općenito o njegovoj konzumaciji, otvaraju se brojne polemike o njegovoj štetnosti za organizam i slično. Ipak, proizvodnjom industrijske konoplje CBD, odnosno njezin aktivni sastojak kanabidiol, postao je vrlo popularan pa su tako danas CBD proizvodi vrlo traženi.