Auto brisači su veoma važan dio

Svaki vozač zna kako maleni dijelovi auta često naprave veliku razliku – kako tijekom vožnje, tako i tijekom popravka! Brisači su jedan od tih dijelova. Oni naprave ogromnu razliku čim krene nepogodna vremenska prognoza. Ako kiši, sniježi, ako je omaglica ili tuča, brisači su jedini alat koji vam može pružati konstantnu vidljivost na cesti.

Auto brisači

Sugerira se kako je najbolje ne ignorirati probleme koji se dogode s brisačima, s obzirom na to da su oni tako bitni. Većinu vremena je održavanje ove komponente dosta jeftin posao – zamijenite gumice za brisače i to je to.

Kako funkcioniraju brisači?

Brisači se sastoje od dva dijela – električnog sistema koji ih pokreće te „poluge“ s gumicama koje rade mehanički posao. Električni sistem je kontroliran unutar automobila i ako dođe do kvara u takvom sistemu, to znači da ga može riješiti samo automehaničar.

Video: Kako rade brisači vjetrobranskog stakla?

Ipak, ponekad se desi da se brisači potrgaju ili da se gumice istroše i tada brisači ne prelaze preko stakla glatko već zapinju i skreću s puta. Postoje dvije vrste tih gumica i pričat ćemo o njima, s obzirom da je takva vrsta zamjene odnosno popravka daleko češća od rada na električnom sistemu.

Gumice za brisače

Gumice za materijale su glavne za kvalitetu rada brisača. Iako je motor taj koji pogoni brisače, gumice su odgovorne za njihovu glavnu funkciju – čišćenje stakla. Ako su gumice nekvalitetne, brisači neće dobro brisati staklo i vožnja tijekom vremenskih nepogoda će biti teška.

Auto brisači
Gumice za auto brisače Bosch

Silikonske gumice za brisače

Prva vrsta gumica su silikonske. One naprave svoj posao odlično, ali je moguće da ostave mikrosloj silikona, a to se kroz vrijeme nakupi i stvori tamni ili prljavi „film“ na staklu. Ovo pak može ovisiti i o proizvođaču, s obzirom na to da se radi o kemijskom svojstvu.

Gumeni brisači

Gumeni materijali su danas puno popularniji i dugotrajniji. Jedini problem s njima je poroznost koja ponekad uzrokuje zvuk škripanja, ali ne ostavlja nikakve tragove i obično su bolje kvalitete. Na ove brisače možete dodati i takozvani grafitni sloj. 

Grafitni sloj je opcija koja će produžiti vijek brisaču zbog dodatnog sloja i čvrstoće, a pomaže u čišćenju stakla od različitih organskih i anorganskih čestica. Ugljik je poznat po tome da na sebe veže različite materijale, a grafit je alotropska modifikacija ugljika.

Kupnja brisača online

Auto brisači su veoma važni, stoga je bitno da ih odaberete kvalitetno. Onaj koji vam je pristupačan cijenom, ali i da poštuje neki logični omjer cijene i kvalitete je odličan izbor. Nije loše proučiti nekoliko online trgovina i naći koja je cijena prigodna za vas te kakvi su uvjeti kupovine. Trgovina Silux u ponudi ima razne auto dijelove, pa tako i brisače i gumice za njih.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...