Najpoznatiji način uštede novca uz pomoć koverti

Probajte uštediti novac novom strategijom

Kada se traži način na koji se može uštediti novac, uglavnom će se čuti o strategiji uštede novca pomoću koverti. Iako se čini jako jednostavno, čuvanje novca u kovertama može biti od velike pomoći.

Kako samo ime govori, ovdje se radi o određivanju budžeta za različite troškove koristeći koverte kako se ne bi prekoračio dozvoljeni budžet. Da bi se počelo sa ovim načinom uštede potrebno je utvrditi mjesečni budžet i troškove. Neki su lagani kao na primjer plaćanje rate stana, otplata automobila, dok drugi zahtjevaju pažljivo planiranje kao što je kupovina i hitni fondovi.

Uštedite novac na jako efikasan način

Jednom kada je budžet isplaniran, osoba mora odlučiti kako će ga na najefikasniji način raspodijeliti. Nekima je najlakše koristiti koverte, pogotovo osobama koje više vole raditi sa novcem. Razni programi i tabele su takođe korisne kada je ovo u pitanju.

Savjetuje se svaki mjesec davati imena kovertama i stavljati određeni novac u njih. Osoba može imati desetine koverata pa se savjetuje pisanje šta je i koliko novca je u koverti. Kada dođe vrijeme plaćanja računa, samo se uzme određena koverta ili novac iz nje.

Fizičkim razdvajanjem novca u individualne budžete osoba sama sebi pomaže da pokrije sve mjesečne troškove. Ponekad se zna desiti da se jedan račun provuče i ne plati, ali sa ovim sistemom to je nemoguće.

Ovaj sistem takođe pomaže da se identifikuju područja u kojima se može sačuvati novac. Oni koji jedu po restoranima njihovi troškovi su viši, a kako bi se oni smanjili savjetuje se ulaganje u kovertu za kupovinu namirnica. Na ovaj način će se sačuvati novac i jesti zdravo.

Savjetuje se i jedna dodatna koverta za hitne slučajeve i za iznenadne popravke auta i slične stvari. Svakog mjeseca savjetuje se odlaganje određenog iznosa novca u tu kovertu i trošenje tog novca iz nje samo kada je to potrebno.

Najpoznatiji način uštede novca uz pomoć koverti je jako popularan jer je ljudima tako lakše da se pridržavaju svog budžeta, dok neki koji rade sa platama i direktnim depozitima više vole različite programe i tabele. 

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...