4 načina svakodnevne uštede

Lako do novca

Dosta ljudi kupuje proizvode koji im trenutno ne trebaju, već će im možda zatrebati za mjesec dana i na taj način prekoračuju svoj određeni mjesečni budžet. Odlazak u minus za mnoge ne predstavlja ništa teško jer misle kako kamate neće biti visoke. Međutim, sledeća kupovina i još veći minus daju za pravo bankama da pojedincu povisi kamatu što znači da se više novca gubi zbog manjka sopstvene samokontrole. Kada banka doda dodatne kamate na iznos računa tu prestaje bilo kakva kupovina za mnoge, i počinje vrijeme kada se mora kupovati pametnije. Evo 4 načina svakodnevne uštede koji će biti od pomoći:

1. Lista namirnica

Pri pravljenju liste namirnica savjetuje se da se one stavljaju u kategorije (povrće, voće, mliječni proizvodi, konzerve, higijena i slično). Na ovaj način osoba će se fokusirati na svoju listu i neće imati vremena da pada pod iskušenja nekim novim proizvodima koji ni ne trebaju.

2. Praćenje sniženja i akcija

U toku kupovine predlaže se da se obrati pažnja na akcije tipa kupi 1 dobiješ 2, ali da se gledaju samo za stvari koje su na listi. Ako osoba padne pod uticaj novih proizvoda i kupuje stvari na ovakav način ubrzo će ostati praznih džepova jer će kupovati više i tako ostati bez novca.

Kako lagano ustediti novac

Takođe se savjetuje korišćenje kartice koje se mogu dobiti u svakoj većoj trgovini i dodatnih bodova u vidu popusta. Popust koji se dobija od šoping kartica se može iskoristiti i za vrijeme praznika i tako uštediti novac.

3. Razmetanje novcem nikada nije dobro

Kada dobiju platu prvo što mnogi urade je da se razmeću sa novcem u vidu kupovine skupljih stvari, da bi na kraju mjeseca morali posuđivati od drugih. Osoba nikad ne zna kada će joj hitno zatrebati dodatnog novca, zato se savjetuje ušteda.

4. Strategija čuvanja novca uz pomoć koverti

Predlaže se označavanje koverti po troškovima kao na primjer račun za struju, račun za telefon, kupovina i slično. Svaki mjesec ušteđeni novac neka se ostavi u koverti i neka se stavi u sef ili nešto slično. Isto tako i poslije primanja plate može se postaviti budžet i staviti sve u koverte pa kada se ide u kupovinu namirnica uzeti samo odgovarajuća koverta.

Za sve one koji uštede malo veći iznos novca savjetuje se da ga ne drže na računu već da ga oroče i tako zarade dodatne procente.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...