Vodilice su osnovni elementi strojeva

Svaka znanost ima svoj pribor, pa tako i inženjerstvo. Zapravo, inženjerstvo koristi izuzetno veliki broj alata i sastavnica s obzirom na to da su rezultati koje struka stvara izuzetno raznoliki. Svaki uređaj ima svoju funkciju, svoj posao, ali i probleme koji dolaze s njim. Većina strojeva se mora kretati na neki način, a danas je bitno istraživati i kako da se ta kretnja optimizira. Zbog toga su tema ovog teksta vodilice –komponente koje usmjeravaju stroj u pravocrtno gibanje.

Kako rade teleskopske vodilice?

Teleskopske vodilice pokreće neka vanjska sila, a ona je na neki način „traka kretanja“ koju će pratiti ostatak stroja. Ona vodi, stoga se tako i zove. Svaka vodilica ima statični i dinamični dio. Statični je okvir, a dinamični je onaj unutar njega koji se kreće. 

Teleskopske vodilice

Vrste vodilica

Postoje neke specifične vodilice koje je dobro znati ako se bavite inženjerstvom ili pak tražite vodilicu za neki projekt.

Valjna vodilica

Svaka vodilica ima klizač (dinamični dio) i kliznu stazu (stacionarni dio). Ova vodilica između ta dva dijela ima još i valjke, ponekad kotačiće. Ti dijelovi povećavaju pokretljivost stroja, a briga za njih je jednako bitna kao i briga za samu vodilicu.

Pročitajte sljedeći članak: Njega starijih osoba je sve traženija

Kućna njega je financijski isplativ izbor od domova za starije i nemoćne osobe, što je vrlo važno s obzirom na to da većina starijih osoba ima ograničena mjesečna primanja.

Klizna vodilica

Klizne vodilice imaju klizač i kliznu stazu, a trenje koje nastaje unutra se zove upravo trenje klizanja. Oba dijela zbog toga moraju imati nizak koeficijent trenja, s obzirom na to da nema pomagala iznutra.

Elastična vodilica

Elastične vodilice u sebi sadrže oprugu pa se djelovanje veže uz rad elastične sile. Postoji pokretni dio koji se preko opruge veže s nepomičnim. Ta dva dijela nisu u tolikom kontaktu, a ovisno o tome kakva se izabere opruga, možemo djelovati na efikasnost uređaja.

Gdje se koriste vodilice?

Vodilice se koriste tamo gdje se mora dešavati ravno kretanje, odnosno kretanje po ravnoj putanji. U današnje je doba takvih uređaja mnogo, a poznati primjeri su čitači, pisači, bilo kakvi skeneri ili obrađivači. Čak i uređaji koji iščitavaju medije kao CD ili DVD.

Osim što se konstantno mora obrađivati i podmazivati, vodilica se mora optimizirati ovisno o situaciji. Ponegdje je trenje nepoželjno, negdje se tolerira. Negdje možemo zanemariti unutarnje komponente, a negdje su one bitne jer je stroj pod teretom. Savjetovanje s inženjerima je definitivno poželjno.

Gdje kupiti vodilice?

Vodilice za strojeve možete kupiti u web trgovini tuli.hr, gdje se u širokom asortimanu može pronaći i razne druge srodne stvari. Linearna tehnika, kuglasti valjci, alu-profilna tehnika, ležajevi i pogonska tehnika za sve vaše potrebe. Jednostavno pronađite sve što vam je potrebno i naručite bez minimalnog iznosa narudžbe.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...