Popularan način za određivanje idealne težine

Iako indeks tjelesne mase postoji već gotovo dva stoljeća, tek se u posljednjih nekoliko godina popularizirao kao važna informacija u određivanju zdravstvenog stanja tijela. Ipak, u moru informacija o njemu veoma se lako zbuniti i izvući krivi zaključak. Zata je veoma bitno znati kako se on zapravo izračunava te što on zapravo govori o organizmu.

Postoje brojne teorije o podacima koje njima dobivate, a ovdje pročitajte neke od njih i kako je do njih došlo.

Podaci o tjelesnoj masi utemeljeni na istraživanjima

Indeks tjelesne mase prvi put se spominje još u prvoj polovici 19. stoljeća, kada ga je belgijski matematičar, statističar, astronom i sociolog Adolphe Quetelet koristio u razvijanu svoje “socijalne fizike”. Ipak, pravu popularnost postiže tek 1972., kada se koristi kao jedna od referencijalnih točki u istraživanju u znanstvenom radu objavljenom u Magazinu kliničke epidemiologije. Od tada do danas se indeks tjelesne mase često koristi kao bitan podatak u medicinske svrhe, ali je svoje mjesto pronašao i van polja medicine.

Izračunajte indeks tjelesne mase sami

Za računanje indeksa tjelesne mase nije vam zapravo potrebno mnogo više od kalkulatora, vage i metra te nešto volje i vremena. Podaci koji su vam potrebni su: 

  •  vaša tjelesna težina (u kilogramima)
  •  vaša visina (u metrima)

Indeks tjelesne mase računa se tako da tjelesnu težinu podijelimo s kvadratom visine. Broj koji ćemo dobiti tada usporedimo s tablicom ili grafom, u kojem ćemo vidjeti u koju skupinu pripadamo. Broj podjela skupina vremenom se povećavao, no općenito gledano najbolje je ciljati indeks tjelesne mase od 18,5 do 25, koji spada u klasu normalne, “zdrave” težine.

Interpretacija indeksa tjelesne mase

Iako se radi samo o jednom broju, indeks tjelesne mase sve se češće koristi kao indikator općeg zdravlja ljudi, pri čemu se u obzir često ne uzimaju drugi podaci. On bi trebao prije svega biti samo indikator, koji ukazuje na to koja je prosječna ciljana težina.

Najveće kritike zasigurno su one da se u obzir ne uzima postotak mišića i masnoće u tijelu, koji su mnogo bolji indikatori. Uz to, važno je znati i kako indeks tjelesne mase ništa ne govori o zdravoj prehrani i unosu nutrijenata u tijelo, kao i o razini tjelesne aktivnosti čovjeka, koji su također jako bitni za zdravlje.

Tražite li način kako biste postigli svoje ciljeve mršavljenja? Uz sve veću popularnost raznih metoda, flasteri za mršavljenje postaju sve više prepoznati kao jednostavan i prikladan način za potporu u postizanju tih ciljeva.

Pregled vida u optici Moj optik. Zdravlje je najvažnije – uzrečica je koju često čujemo, a svima je već jasno kako su redoviti pregledi iznimno bitni. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...