Dajte svom travnjaku ono što mu treba

U posljednje vrijeme vrlo je popularno imati travnjake i vrtove, no malo je onih koji znaju koliko je zapravo brige potrebno da bi travnjak izgledao predivno. Osim košnje travnjaka, vrlo je važna i gnojidba travnjaka. Različiti su načini na koje se to radi, a stručnjaci smatraju kako je najbolja ona pomoću rasipača koji je ravnomjerno raspoređuje gnojivo po travnjaku. 

Velik je broj onih koji ovaj posao obavljaju ručno, odnosno posipajući gnojivo po travnjaku, ali u tome slučaju ne možemo biti u potpunosti sigurni da je gnojivo ravnomjerno raspoređeno. Za koju god vrstu se odlučili, nakon iste vrlo je važno dobro zaliti gnojivo kako bi svi nutrijenti iz gnojiva dospjeli u tlo.

Koje gnojivo za travu odabrati

Ukoliko ste početnik i ne znate što je važno da bi gnojidba travnjaka bila uspješna, odnosno koje je to gnojivo neophodno vašem travnjaku, evo koji su to nutrijenti najvažniji za travnjak. Stručnjaci navode kako su tri najvažnija nutrijenta za travnjak koja mu omogućuju rast i razvoj, a to su:

  • Dušik koji je bitan za rast travnjaka i njegovu zelenu boju
  • Fosfor koji potiče rast korijena
  • Kalij koji je zadužen za povećanja otpornosti travnjaka te njegovu zaštitu od suše i hladnoće

Ako odaberete gnojivo koje sadrži ova tri važna nutrijenta, možete biti sigurni kako će vaš travnjak biti zdrav, dugotrajan i zelen.

Za prekrasan vrt

Da biste odabrali pravo gnojivo, vrlo je važno znati neka pravila kojima se dobro voditi prilikom kupnje. U prvom redu stručnjaci napominju kako je vrlo važno da gnojivo sadrži dušik, fosfor i kalij te da je u urednom roku trajanja, odnosno da njegov rok trajanja nije istekao. 

Stručnjak kaže kako pognojiti travnjak

Isto tako kada, gnojite travnjak u proljeće, vrlo je važno da odaberete gnojivo koje ima veći udio fosfora, dok je u ljetnoj i jesenskoj gnojidbi travnjaka važan veći udio dušika i kalija.

Kontinuirana gnojidba travnjaka

Sada kada znamo kakvo gnojivo trebate odabrati za svoj travnjak, važno je reći i u kojem vremenskom razdoblju se obavlja gnojidba travnjaka. Općenito pravilo je da se obavlja tri puta godišnje i to s gnojivima koja su prikladni za to doba godine. 

Gnojidba travnjaka sa pravim gnojivom
Gnojidba travnjaka obavlja se tri puta godišnje i to s gnojivima koja su prikladni za to doba godine. 

Prva gnojidba trebala bi biti između ožujka i svibnja, druga u rano ljeto, a treća ujesen. Ako ovaj postupak obavljate prema ovim pravilima, omogućit ćete svom travnjaku da dobije sve važne nutrijente u pravo vrijeme.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...