Kako se finansijski pripremiti za nerođeno dijete

Sigurno dočekajte dugo čekanu prinovu

Pripremanje dječije sobe, igračaka, odjeće i hrane može biti jako uzbudljivo, ali to nisu jedine stvari oko kojih se par treba pripremati. Imati bebu zna biti jako skupo i partneri se moraju finansijski pripremati na to. Evo kako se finansijski pripremiti za nerođeno dijete:

1. Kreiranje liste budžeta. Lista će pomoći partnerima da budu u kontroli nad svojim novcem, kao i da naprave neke promjene. Naravno, treba kreirati što realističniju listu. Ovo znači da se u listu moraju uključiti mjesečni računi, dugovi, pozajmice i slično. Partneri moraju identifikovati sve svoje mjesečne i godišnje novčane obaveze koje moraju isplaćivati.

Pružite svom djetetu sretno djetinjstvo

2. Prije porodiljskog, žena se treba raspitati o svim beneficijama koje ima kada je na porodiljskom. Takođe bi se trebala raspitati i kod poslodavca o pogodnostima koje ima kao i o novčanom iznosu koji će primati svakog mjeseca. Savjetuje se da se stvari ne nagađaju već da se osoba raspita o njima jer tako neće uticati na budžet.

3. Najbolja stvar koja se može savjetovati budućim roditeljima jeste da prije djeteta uštede novac. Savjetuje se otvaranje računa na koji će se mjesečno uplaćivati određeni iznos kako bi kasnije imali za sve dječije potrepštine.

4. Prije samog planiranja djeteta potrebno je i smanjiti dugove koji su se nakupljali godinama. Zbog rasta kamata i sličnih stvari moguće je da dug poraste, a zašto plaćati više novca? Uostalom, što se dugovi prije plate to će biti bolje kasnije kada se bude prijavljivalo za još jedan kredit.

Ovo je samo nekoliko savjeta kako se novčano pripremiti pred rođenje djeteta. Novopečeni roditelji treba da znaju da je prva godina najskuplja s obzirom da moraju dijete presvlačiti po nekoliko puta na dan. Korisno je kupovati pelene i stvari prije nego što se dijete rodi i tako praviti zalihe.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...