Sve o domenama

Internet više nije ekskluziva, kakva je bio prije recimo desetak godina, već je jednostavna stvar dostupna svima i svugdje. U takvom okruženju svatko može napraviti web stranicu i postaviti je online da prikaže ostatku svijeta čime se bavi, odakle dolazi ili da stavlja slike svog kućnog ljubimca.
Bilo da se bavite zrakoplovstvom ili imate mali obrt, svakako je bitno da napravite vašu web stranicu kako bi ljudi, klijenti i stranke shvatile da se radi o ozbiljnom obrtu. Kada imate to u vidu, prva stvar koju trebate napraviti je pravilan izbor web domene.

Kako zapravo funkcioniraju domene

Domene zapravo funkcioniraju kao adresa vaše web stranice. Svaka web stranica i svaka osoba na internetu ima svoj identitet iskazan u brojevima i tačkama. To nazivamo IP adresom. Ipak kako se odmah na početku internet revolucije zaključilo pamćenje brojeva, ili još gore, niza brojeva je daleko teže od kucanja same domene.

Zato su se dovitljivi stručnjaci dosjetili i stvorili alfanumeričko znakovne domene koje danas koristimo. Ovakve domene zapravo preusmjeravaju naš pretraživač na zadanu adresu koja nam prikazuje sadržaj web stranice. Zamislite samo internet na kojem umjesto standardne URL adrese morate kucati IP adrese.

Odabir domene

U redu, našli ste firmu kod koje će vaša registracija domena biti obavljena, ali ste zapeli na odabiru domena. U moru brojnih ekstenzija, sufiksa i prefiksa, jednostavno ne znate koju domenu da odaberete. Ovdje vam zapravo nitko ne može donijeti 100% točan sud i odluku, ali ćemo vam pokušati pomoći.

Uzmimo za primjer najpopularniju .com domenu. Ova domena je univerzalna za manje – više sve. Koriste je općine, brodogradilišta, ali i privatna lica. Ipak, ako se vaša stranica fokusira na točno određenu državu možete razmisliti i o domenama koje su vezane za države kao što su domena .si  .hr .ba .me i slično.

Konačna odluka

Postoje, pak domene koje su vezane za regione kao što je .eu, koja je odlična ako se želite koncentrirati na europsko tržište. Tu su i razne kombinacije pa tako možete kombinirati čitave riječi u domenama kao što su .online .buy i slično.

Ipak vi sami treba donesete konačan sud i odluku i kažete to je prava domena za mene. Kada ste to uradili slijedi registracija domena, koju kao što smo već rekli, obavlja neka domaća ili strana firma. Naša vam je preporuka da odaberete neku domaću i provjerenu firmu, kako biste mogli biti sigurni da se radi o dobroj i kvalitetnoj usluzi koju dobivate.

Ako vas interesuje elektronsko fakturiranje onda pročitajte najnoviji članak.

Kako bi se moglo što jednostavnije smjestiti web stranicu na neki server i upravljati dobivenim prostorom, cPanel sučelje nudi jednostavnu administraciju. Pročitajte članak o cPanel sučelju …

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...